Μια “ιστορική” Συνάντηση μαθητών/τριών του 5ου Λυκείου Λαμίας, με φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου του Οσναμπρύκ της Γερμανίας και του ΑΠΘ
Στη Λαμία τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2023 στο 5ο Λύκειο Λαμίας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση ομάδας μαθητών/τριών, με φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου του Οσναμπρύκ της Γερμανίας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής νέων με θέμα: «Θανάσιμη Καταναγκαστική Εργασία στην Καρυά Φθιώτιδας – Γερμανική Κατοχή και το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα». Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες του ιστορικού τμήματος του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου του Οσναμπρύκ, παρουσίασαν στα παιδιά την έρευνά τους σχετικά με το παραπάνω πρόγραμμα. Σε κλίμα εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού, τέθηκαν ερωτήματα και προβληματισμοί από τις δυο ομάδες για γεγονότα της κατοχής που αγνοούμε και γιατί, για τις γνώσεις τους σχετικά με τα γεγονότα εκείνης της περιόδου και το Ολοκαύτωμα, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να στηθεί μια έκθεση και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα παρουσιάζει ενδιαφέρον για τους εφήβους μαθητές/τριές μας. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την προβολή της βραβευμένης ταινίας μικρού μήκους ‘Υπάτη μου περήφανη” του Γυμνασίου Στυλίδας.
Δυο λόγια για το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα αφορά μια σχεδόν πλήρως ανεξερεύνητη πτυχή της ιστορίας της Γερμανικής κατοχής, αυτήν της καταναγκαστικής εργασίας και του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα. Σημείο εκκίνησης είναι η μοναδική ιστορική φωτογραφική συλλογή ενός Γερμανού μηχανικού από την περίοδο του Πολέμου, η οποία βρίσκεται σήμερα στην κατοχή του Έλληνα συλλέκτη Ανδρέα Ασσαέλ, που έχουν ως θέμα τις εργασίες που εκτέλεσαν Έλληνες Εβραίοι καταναγκαστικοί εργάτες (προέρχονταν όλοι από το Γκέτο της Θεσσαλονίκης) στο σταθμό της Καρυάς της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας – Θεσσαλονίκης, την κύρια συγκοινωνιακή αρτηρία που χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς κατακτητές για τη λεηλασία της χώρας..
Πολλοί από αυτούς πέθαναν στα έργα εξαιτίας των απάνθρωπων συνθηκών, της πείνας και της βίας. Οι επιζώντες εκτοπίστηκαν από τα Ες-Ες τον Αύγουστο του 1943 με τη τελευταία αποστολή από τη Θεσσαλονίκη στο Άουσβιτς.
Το καλοκαίρι/φθινόπωρο του 2024 έχει προγραμματιστεί έκθεση στο Βερολίνο και την Αθήνα και με τις ιστορικές φωτογραφίες της συλλογής και ψηφιακά μοντέλα εδάφους που θα καθιστούν προσβατή την ευρέως άγνωστη τοποθεσία εγκλήματος. Η έκθεση θα μεταφερθεί σε διάφορες πόλεις και στις δυο χώρες, μεταξύ των οποίων και η Λαμία.
Επειδή η έκθεση θα έχει και εκπαιδευτικό σκοπό και θα απευθύνεται σε σχολεία, η επαφή των φοιτητών με τους μαθητές/τριες του 5ου ΓΕΛ κρίθηκε σημαντική.
https://dide-new.fth.sch.gr/49945/mia-quot-istoriki-quot-synantisi-mathiton-trion-toy-5oy-lykeioy-lamias-me-foitites-tries-toy-panepistimioy-toy-osnampryk-tis-germanias-kai-toy-a