Εκπαιδευτικά προγράμματα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Συμμετοχική Δημοκρατία

Εγκρίνεται η χρονική επέκταση κατά ένα επιπλέον σχολικό έτος (2023-2024) της υλοποίησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τίτλους: (α) «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Αποδοχή της Διαφορετικότητας», (β) «Διαχείριση της αντιπαράθεσης. Δραστηριότητες για την ειρηνική συνύπαρξη, τη συνεργασία και την κοινωνική κινητοποίηση» (γ) «Η σχολική διαμεσολάβηση ομηλίκων ως μέθοδος ειρηνικής επίλυσης συγκρούσεων»

Με στόχο την καλλιέργεια της δημοκρατικής και οικολογικής συνείδησης των μαθητών/ριών, τη μείωση της ενδοσχολικής βίας, την προώθηση της διαπολιτισμικότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης, την καταπολέμηση του ρατσισμού, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και την εξάλειψη των διακρίσεων. Οι δράσεις περιλαμβάνουν βιωματικά εργαστήρια, που βασίζονται σε εκπαιδευτικό υλικό εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και υλοποιούνται σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα. Στα εργαστήρια επιδιώκεται η ενεργός συμμετοχή των παιδιών, καθώς ο σχεδιασμός των εργαστηρίων βασίζεται στον διάλογο και την ώσμωση ιδεών μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών/ριών. Παράλληλα επιδιώκεται η εξοικείωση των εκπαιδευτικών με εργαλεία της συμμετοχικής εκπαίδευσης και η ενίσχυση μιας κουλτούρας διαλόγου με τους/τις μαθητές/ριες. Ευρύτερος στόχος είναι η συμβολή στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου δημοκρατικού σχολείου, με ενίσχυση του ρόλου της μαθητικής κοινότητας στη διαχείριση ενδοσχολικών ζητημάτων, αλλά και της ενσυναίσθησης των μαθητών/ριών και των εκπαιδευτικών.

Η συνολική διάρκεια του κάθε προγράμματος να μην υπερβαίνει τις δύο (2) διδακτικές ώρες.

Φορέας Υλοποίησης «Μ.Κ.Ο. “ΑΝΤΙΓΟΝΗ-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία”», e-mail: info@antigone.gr

ΑΝΤΙΓΟΝΗ

(Visited 9 times, 1 visits today)

Αφήστε μια απάντηση