Τετάρτη 7/10/ 2015. Σεμινάριο με θέμα την Αρχαία Ελληνική Μουσική και εργαστήριο κατασκευής οργάνων με ανακυκλώσιμα υλικά

Τα  Γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης  B/θμιας και Α/θμιας Εκπ/σης, σε συνεργασία με το συγκρότημα ΛΥΡΑΥΛΟΣ οργανώνουν Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με θέμα:  «Με όχημα τη μουσική ταξιδεύουμε στην αρχαία και νεότερη Ελλάδα».Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να ακούσουν 30 αρχαιοελληνικά και παραδοσιακά μουσικά όργανα, όπως: Λύρα, Βάρβιτο, Κίθαρι, Φόρμιγγα, Πανδούρα, Δίαυλο, Σύριγγα του Πανός, Οστέινους αυλούς, Δίαυλο, Σείστρα, Κρόταλα, Κύμβαλα, Κογχύλια, Κέρας, Σάλπιγγες, το Μονόχορδο του Πυθαγόρα κ.α. Θα μάθουν τρόπους κατασκευής 40 αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων από ανακυκλώσιμα υλικά «Ο Ήχος της Ανακύκλωσης» καθημερινής χρήσης και φυσικά υλικά, όπως: καύκαλο χελώνας, εντέρινες χορδές, οστέινους αυλούς, δέρμα, καλάμι, ψαρόκολλα κ.ά. Τα μέλη της ορχήστρας ΛΥΡΑΥΛΟΣ θα δείξουν εκδοχές παιξίματος σε κάθε όργανο ξεχωριστά, με παράλληλη προβολή διαφανειών από παραστάσεις αγγείων με σκηνές από την μουσική ζωή των αρχαίων Ελλήνων.
Στην παρουσίαση ερμηνεύονται ζωντανά σωζόμενα αρχαιοελληνικά μουσικά κομμάτια καθώς και τραγούδια από την παραδοσιακή μας μουσική, στα οποία επιβιώνουν ρυθμικά και μελωδικά στοιχεία της αρχαιότητας, παιγμένα με ιδιαίτερο τρόπο από αρχαιοελληνικά αλλά και παραδοσιακά όργανα όπως : ζουρνάς, γκάιντα (ο αρχαίος άσκαυλος), νταούλι κλπ, καθώς και καινούργιες συνθέσεις του Λύραυλου.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, Λεωνίδου 11. Προσέλευση 18.30 Εργαστήριο 19.00 ? 21.00.
Πληροφορίες: κ. Παπαγιαννοπούλου Τζένη τηλ. 22310 – 24705 Δηλώσεις συμμετοχής  στο e-mail: gray@dide.fth.sch.gr  έως τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου.

(Visited 5 times, 1 visits today)