Ημέρα ασφαλούς διαδικτύου Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2016  για 13η συνεχή χρονιά θα εορτασθεί η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου και το  φετινό σύνθημα είναι: «Ανάλαβε δράση για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!» («Play your part for a better Internet!»)

Το internet έχει την ικανότητα να καλύψει συγκεκριμένες ψυχολογικές ανάγκες ενός ατόμου. Ένα από τα χαρακτηριστικά του είναι ότι μπορεί να δημιουργήσει μια «ιδανική κατάσταση εαυτού», δεν υπάρχουν άμεσες συνέπειες των πράξεων, ο χρήστης μπορεί να μπει και να βγει όποτε θέλει, ενώ μπορεί να καλύψει την όποια εξωτερική εμφάνιση, αφού δεν υπάρχει πολλές φορές, οπτική επαφή. Ταυτόχρονα o χρήστης μπορεί να ενσαρκώσει διαφορετικούς ρόλους, ή να υιοθετήσει διαφορετικές ταυτότητες ανάλογα με την εκάστοτε διαδικτυακή εμπειρία.

Και βέβαια αφού μιλάμε για χρήση internet πρέπει να μιλήσουμε και για τον εθισμό που προκαλεί η κατανάλωση αυτού του προϊόντος, κάνοντας το χρήστη να παραμελεί όλες του τις δραστηριότητες και τελικά να απομονώνεται ζώντας σε εικονική πραγματικότητα.

Καλούμε τους μαθητές και τις μαθήτριες να αντισταθούν στην εικονική ζωή του διαδικτύου, γιατί στους νέους ταιριάζει να ζουν στην πραγματικότητα, συμβιώνοντας με πραγματικούς ανθρώπους, διεκδικώντας αληθινές φιλίες και αληθινές σχέσεις. Nα  ελέγχουν τις πληροφορίες και να μη κάνουν οτιδήποτε, που θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες στους ίδιους και την οικογένειά τους, αλλά ούτε και σε κανέναν άλλο.

 Το διαδίκτυο πρέπει να γίνει ένα ασφαλές μέσο για την ενημέρωση και την ψυχαγωγία τους.

Υπ. Σχολικών Δραστηριοτήτων

Παπαγιαννοπούλου Τζένη

(Visited 7 times, 1 visits today)