Παγκόσμια ημέρα ασφαλούς Διαδικτύου 7 Φεβρουαρίου 2023

Το διαδίκτυο είναι ένας καταπληκτικός κόσμος μάθησης επικοινωνίας και διασκέδασης είναι όμως ένας κόσμος ανοιχτός σε όλους καλούς και κακούς. Οι σύγχρονοι έφηβοι, αποτελούν  τη γενιά της ψηφιακής εποχής κι έχουν το διαδίκτυο να αποτελεί σημαντικό κομμάτι  της ζωής τους.

Η ενασχόληση των εφήβων με το διαδίκτυο ενέχει κινδύνους καθώς είναι πιθανή η συνάντησή τους με όλα τα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας που υπάρχουν και στον πραγματικό κόσμο.

Ενδέχεται να έρθουν σε επαφή με αγνώστους, να συναντηθούν με ανθρώπους που θα τους παρενοχλήσουν, να δεχτούν εκφοβισμό, να συναντήσουν τις ουσίες, να δεχτούν και να ασκήσουν βία, να εκτεθούν σε πορνογραφικό υλικό,να κινδυνέψουν με την αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, να συναντήσουν μισαλλόδοξο, ρατσιστικό λόγο, προσηλυτισμό,  μπορεί να γίνουν θύματα απάτης, και παραπληροφόρησης, μπορεί να εθιστούν.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η εκπαίδευση των παιδιών στην αξιοποίηση και τη σωστή χρήση του διαδικτύου είναι απολύτως αναγκαία.  Οι έφηβοι χρειάζεται να συμμετέχουν σε προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης όλων αυτών των φαινομένων μέσα από την υπεύθυνη κριτική, δημιουργική και με σεβασμό αξιοποίησή του διαδικτύου.

Γι αυτό δραστηριοποιούμαστε στα σχολεία μας, με την υλοποίηση προγραμμάτων Αγωγής Υγείας, με σχετική θεματολογία στα εργαστήρια Δεξιοτήτων, με τη συνεργασία  αρμόδιων  φορέων,  την αξιοποίηση εγκεκριμένου εκπαιδευτικού υλικού,  με την οργάνωση ενημερωτικών ομιλιών, ημερίδων και τη συμμετοχή μαθητών /τριών σε διαγωνισμούς. Υλοποιώντας δράσεις στα σχολεία αξιοποιώντας όλους τους φορείς και τα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι με κάθε τρόπο και να ενώσουμε τις φωνές μας, γονείς εκπαιδευτικοί και τοπική κοινωνία, σε μια συλλογική προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενθάρρυνσης των μαθητών στις θετικές συμπεριφορές χρήσης του Διαδικτύου.

Όπως στο φυσικό κόσμο, έτσι και στον κόσμο του Διαδικτύου, είναι πολύ βασικό τα παιδιά μας να αποκτήσουν από μικρά τις δεξιότητες εκείνες που θα τα βοηθήσουν να πλοηγούνται στους εικονικούς κόσμους με κριτική σκέψη, δημιουργικά, ηθικά και με ασφάλεια, έτσι ώστε να μπορούν να αποφεύγουν τις κακοτοπιές.

Παπαγιαννοπούλου Πολυξένη

Υπ. Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Φθιώτιδας

 

(Visited 7 times, 1 visits today)

Αφήστε μια απάντηση