Eκπαιδευτικές και θεματικές ξεναγήσεις στο πλαίσιο της περιοδεύουσας Έκθεσης “Φυτά και Πολιτισμός στην ιστορία της Ευρώπης” στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας.

Η 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με τη ΔΔΕ Φθιώτιδας, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής και επικοινωνιακής της πολιτικής, έχει εκπονήσει ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και προσκαλεί τους μαθητές/τριες  της ΔΔΕ, να επισκεφθούν την έκθεση από 22/12/2013 έως και 30/4/2014  μετά από έγκαιρο προγραμματισμό.
Δηλώσεις συμμετοχής ημέρες και ώρες γραφείου ( τηλ.: 2231047628 κ. Ξένη Καβάγια)
Παρακαλούμε όσα σχολεία επιθυμούν να επισκεφτούν την έκθεση, να ενημερώνουν την κ. Παπαγιαννοπούλου στο γρ. Σχολικών Δραστηριοτήτων στο τηλ. 22310-24705

Σύμφωνα με το υπ αριθμ. Πρωτ. 3404 /11-09-2014 έγγραφο της 24ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, λειτουργεί στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας στην Υπάτη, η περιοδεύουσα έκθεση «ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ».
Η έκθεση εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού πολιτιστικού προγράμματος Pa CE  Plants and Culture: seeds of the cultural heritage of Europe (2007-2013) (www.plants-culture.unimore.it) το οποίο συντονίζεται από το εργαστήριο Αρχαιοβοτανολογίας του Πανεπιστημίου της Μόντενα (Ιταλία) με τη συμμετοχή δέκα ευρωπαϊκών χωρών. Περιλαμβάνει σειρά πινακίδων (posters) και διαφανειών που επιμελήθηκαν ειδικοί επιστήμονες από τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα χώρες. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο οποίο οφείλεται και η παραγωγή της έκθεσης, και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μέσα από αυτή τη συνεργασία επιχειρείται μία πρωτότυπη και μοναδική προσέγγιση των φυτών του ευρωπαϊκού χώρου διαχρονικά. Σύμφωνα με τους εμπνευστές της, η έκθεση βασίζεται στην έννοια της Ευρώπης, όπως παρουσιάζεται μέσω των φυτών, με την ελπίδα πως «οι ρίζες του παρελθόντος μας θα γίνουν οι σπόροι του μέλλοντός μας».
Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη της σημασίας των φυτών στην ανθρώπινη ζωή, στις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες της πληροφορίας και της τεχνολογίας, καθώς και στη συγκρότηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Τα εκθέματα καλύπτουν τη βοτανολογία, την αρχαιολογία, τη χρήση των φυτών διαμέσου της ιστορίας, καθώς και τις λαϊκές παραδόσεις από έντεκα ευρωπαϊκές χώρες, προσφέροντας παράλληλα μια σύντομη ματιά στην ευρωπαϊκή βοτανική ιστορία.

Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης

Πιλιτζίδης Α. Σπύρος

(Visited 6 times, 1 visits today)

Αφήστε μια απάντηση